Ніщо не надає більшої краси виробу, ніж дзеркальна поверхня, що підкреслює витонченість і чистоту продукції.

На сьогодні фетр є одним з найпоширеніших матеріалів, що застосовуються у виробництві. Він знаходить своє застосування як в металообробній промисловості, так і в текстильній.

Фетр – нетканий матеріал, вироблений з вовни, переважно овець, методом валяння. Особливо цінна властивість фетру – це міцний і легкий матеріал, що володіє дуже низькою теплопровідністю при високому пропущенні повітря. Випускається у вигляді рулонів або аркушів в залежності від щільності і товщини.

Основне застосування фетр, звичайно, знаходить в текстильній промисловості при виготовленні одягу, а також у вигляді термо і шумоізоляції на різних об’єктах. Як правило, там використовується фетр низької щільності до 0.3г/см3, а в різних видах ізоляційних матеріалів до 0.01г/см3.

Не малу частку ринку займає використання щільного фетру у вигляді абразивного матеріалу при фінішному поліруванню металів, пластику, скла. Тут він не може знайти собі рівних по цей день, хоча, потрібно відзначити, що обсяг його використання поступово знижується з огляду на появу нових технологій виробництва.

У металообробці використовують фетр у вигляді різних абразивних інструментів – це класичні круги діаметром від 110 до 600мм. Як правило, для їх виготовлення використовують високощільний фетр від 0.4-0.6г/см3. Більш щільні види фетру від 0.7г/см3 і вище використовувати не доцільно тому що їх можуть замінити дешевші аналоги, наприклад, з тією ж “нетканки” (скотч-брайт або шліфувальний папір). Менш щільні зразки розлітаються в процесі роботи.

Крім розміру, фетрові круги відрізняються варіантом кріплення до інструменту. Фетрові круги використовують при торцевому і радіальному поліруванні. При радіальному поліруванні круг кріпиться на осі і робочої областю служить зовнішня поверхня фетрового круга. Найбільш ходовий розмір – діаметр 150мм, товщина 10мм або 20мм, а посадка 32мм, щільність 0.5г/см3. Поряд з класичним кріпленням круга на осі при радіальному поліруванні, часто зустрічається торцеве полірування, при якому кріплення фетру здійснюється до пластикової тарілцка або за допомогою швидкознімного з’єднання типу “липучка” для сучасних шліфувальних машин.

Полірування виконують на суху, але, для досягнення необхідної чистоти і зниження часу обробки, використовують спеціальну полірувальну пасту. Їх вибір величезний, але, в основному, використовують три види – для грубого, середнього і фінішного полірування.

Потрібно відзначити, що максимальною швидкістю роботи круга є 10м/с на відміну від бакелітових відрізних кругів, де швидкість в рази вища і може досягати 80-100м/с. При експлуатації фетрового круга вище максимальної швидкості починає злітати паста, круг може “горіти” і процес полірування стає не стабільним.

На жаль, більшість фетрових кругів, представлених на ринку (особливо для отримання високоякісних поверхонь) не витримують ніякої критики. Як правило, вони дуже низької щільності і не мають однорідної структури, що веде до швидкого виходу круга з ладу аж до отримання травм. Ще одна з проблем – це чистота фетру, коли, витративши багато часу на трудомісткий процес полірування, на заключному етапі в матеріалі кола проскакує сміття, яке залишає задири на оброблюваній поверхні і веде до повторного полірування виробу.

Наша компанія перепробувала дуже велику кількість виробників фетру і зупинилася на фетрі з австралійської вовни, який, при правильній обробці, можна використовувати для фінішного полірування оброблюваної поверхні, надаючи їй красу і блиск.

Ни что не придает большей красоты изделию, чем зеркальная поверхность, подчёркивающая утонченность и чистоту продукции.

На сегодня войлок является одним из самых распространенных материалов, применяемых в производстве. Он находит свое применение как в металлообрабатывающей промышленности, так и в текстильной.

Войлок - нетканый материал, производимый из шерсти, преимущественно овец, методом валяния. Особо ценное свойство войлока - прочный и легкий материал, обладающий очень низкой теплопроводностью при высоком пропускании воздуха. Выпускается в виде рулонов или листов в зависимости от плотности и толщины.

Основное применение войлок, конечно, находит в текстильной промышленности при изготовлении одежды, а также в виде термо и шумоизоляции на различных объектах. Как правило, там используется войлок низкой плотности до 0.3г/см3, а в различных видах изоляционных материалов до 0.01г/см3.

Не малую долю рынка занимает использование плотного войлока в виде абразивного материала при финишной полировке металлов, пластика, стекла. Здесь он не может найти себе равных по сей день, хотя, нужно отметить, что объем его использования постепенно снижается ввиду появления новых технологий производства.

В металлообработке используют войлок в виде различных абразивных инструментов - это классические круги диаметром от 110 до 600мм. Как правило, для их изготовления используют высокоплотный войлок от 0.4-0.6г/см3. Более плотные виды войлока от 0.7г/см3 и выше использовать не целесообразно т.к. их могут заменить более дешевые аналоги, к примеру, из той же "нетканки" (скотч-брайт или шлифовальная бумага). Менее плотные образцы разлетаются в процессе работы.

Кроме размера, войлочные круги отличаются вариантом крепления к инструменту. Войлочные круги используют при торцевой и радиальной полировке. При радиальной полировке круг крепится на оси и рабочей областью служит наружная поверхность войлочного круга. Самый ходовой размер - диаметр 150мм, толщина 10мм или 20мм, а посадка 32мм, плотность 0.5г/см3. Наряду с классическим креплением круга на оси при радиальной полировке, часто встречается торцевая полировка, при которой крепление войлока осуществляется к пластиковой тарелке или с помощью быстросъемного соединения типа "липучка" для современных шлифовальных машин.

Полировку выполняют на сухую, но, для достижения необходимой чистоты и снижения времени обработки, используют специальную полировальную пасту. Их выбор огромен, но, в основном, используют три вида - для грубой, средней и финишной полировки.

Нужно отметить, что максимальной скоростью работы круга является 10м/с в отличие от бакелитовых отрезных кругов, где скорость в разы выше и может достигать 80-100м/с. При эксплуатации войлочного круга выше максимальной скорости начинает слетать паста, круг может "гореть" и процесс полировки становится не стабильным.

К сожалению, большинство войлочных кругов, представленных на рынке (особенно для получения высококачественных поверхностей) не выдерживают никакой критики. Как правило, они очень низкой плотности и не имеют однородной структуры, что ведет к быстрому выходу круга из строя вплоть до получения травм. Еще одна из проблем - это чистота войлока, когда, потратив большое количество времени на трудоемкий процесс полировки, на заключительном этапе в материале круга проскакивает мусор, который оставляет задиры на обрабатываемой поверхности и ведет к повторной полировке изделия.

Наша компания перепробовала очень большое количество производителей войлока и остановилась на войлоке из австралийской шерсти, который, при правильной обработке, можно использовать для финишной полировки обрабатываемой поверхности, придавая ей красоту и блеск.